5 redenen om juist nu te kiezen voor asielopvang in uw gemeente

Gemeenten & Professionals, 9 juli 2024
Leestijd, 3 min.
Niet langer de rekening betalen voor het falende beleid rond asielopvang? Liever positief bijdragen aan draagvlak voor opvang en het vertrouwen van uw inwoners? VluchtelingenWerk Nederland roept u op de regie voor opvang in uw gemeente in eigen hand te nemen.
placeholder

Hieronder 5 goede redenen om te kiezen voor opvang:

  • zelf het heft in handen;
  • kans op sneller participeren en inburgeren van nieuwe inwoners;
  • kansen voor beter voorzieningenniveau wijken;
  • duurzame en flexibele opvanglocaties;
  • betere basis voor draagvlak.

Hoe wij het voor ons zien

VluchtelingenWerk pleit voor een menswaardige, stabiele en toekomstbestendige asielopvang. De huidige crisissituatie rondom de asielopvang moet worden doorbroken. De Spreidingswet biedt een uitgelezen kans om het opvanglandschap voor asielzoekers en vluchtelingen op een positieve manier te herstructureren.

Zo kan er een opvang worden gerealiseerd die voldoet aan de kwaliteitscriteria, duurzaam en zo mogelijk kleinschalig is. Een opvang ín de wijk, waar asielzoekers eerder kunnen participeren en bijdragen aan de lokale samenleving. Dat geeft asielzoekers meer eigen regie en biedt een betere basis voor maatschappelijk draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.

placeholder

Gemeente heeft heft in handen

Door juist nu voor asielopvang in uw gemeente te kiezen, neemt u zelf het heft in handen. U kunt zelf het initiatief nemen en kiezen voor opvang midden in woonwijken. Het liefst kleinschalig. Een opvang die zich richt op participeren. Dat is in uw belang en dat van uw huidige, tijdelijke en toekomstige inwoners.

Sneller actief meedoen en bijdragen

Al in de opvang starten met participeren, versoepelt de integratie van asielzoekers en hun toegang tot de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat korte opvang, weinig verhuizen en deelname aan activiteiten bijdragen aan een betere gezondheid, snellere taalverwerving en een betere positie op de arbeidsmarkt.

Meer actieve en gezonde bewoners hebben minder zorg nodig. Bij kleinschalige opvang in de wijk is bovendien de kans groot dat mensen met een verblijfstatus ook in de omgeving komen te wonen. Ook het inburgeren kan daardoor al beginnen in de opvang

Midden in wijk: voorzieningen en activiteiten voor iedereen

Opvang midden in woonwijken met voorzieningen en activiteiten voor zowel bewoners van de opvang als omwonenden: dat biedt kansen voor vanzelfsprekende ontmoetingen én voor het actief meedoen en bijdragen van asielzoekers en statushouders.

placeholder

Kinderen gaan naar dezelfde scholen, mensen werken samen in bijvoorbeeld een fietswerkplaats en inwoners van de opvang vergroten hun taalvaardigheid en netwerk als vrijwilliger bij de voetbalclub of een andere vereniging in de buurt.

Duurzame en flexibele opvang door heel Nederland

Via opvangvoorzieningen door heel Nederland werk je aan een opvangsysteem dat duurzaam en meer flexibel is. Zijn er minder opvangplekken nodig dan kunnen deze ook worden ingezet voor bijvoorbeeld spoedzoekers. Hierboven noemden we al de voordelen als asielzoekers na het verkrijgen van een verblijfstatus in dezelfde omgeving kunnen inburgeren.

Betere basis voor draagvlak bij uw inwoners

Overvallen worden door het Rijk met een vraag om of zelfs besluit tot opvang is altijd lastig. Ook daarom is het goed om als gemeente zelf proactief aan de slag te gaan met asielopvang. Adviezen voor het informeren en betrekken van inwoners (o.a. Movisie, 2024) kunnen vooraf in het proces worden opgenomen

placeholder

Bovendien kun je door zelf de regie te nemen keuzes maken die een betere basis bieden voor draagvlak. Opvang midden in de wijk met gedeelde voorzieningen en activiteiten bieden bijvoorbeeld betere kansen voor contact en samenwerking met inwoners en lokale initiatieven

Samen de mogelijkheden verkennen?

Asielopvang in uw gemeente onderzoeken? VluchtelingenWerk Nederland gaat graag met u in gesprek om samen de mogelijkheden te verkennen voor participatie en het betrekken van uw inwoners. Daarbij brengen we onze bijna 45 jaar aan kennis van en ervaring met de doelgroep asielzoekers en vluchtelingen mee.