Jemen: oorlog en humanitaire crisis
Waarom vluchten mensen uit Jemen?
- In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. Dit leidde tot zeker 150.000 doden door luchtaanvallen en gevechten tussen verschillende gewapende groeperingen. De belangrijkste strijdende groepen zijn de Houthi's (gesteund door Iran) en de internationaal erkende regering (gesteund door onder meer Saudi-Arabië).
- Alle groeperingen in Jemen maken gebruik van geweld, bedreigingen, willekeurige detentie en repressie van journalisten en andere critici. Ook rekruteren ze minderjarigen voor de gewapende strijd. De Houthi’s maken gebruik van trainingskampen en ronselen via scholen en moskeeën kinderen voor het front.
- LHBTIQ+-personen lopen groot gevaar in Jemen. In januari 2024 veroordeelden de Houthi’s dertien mannen ter dood wegens vermeende homoseksualiteit. Ook andere groepen hebben in het verleden homo’s vermoord.
Veel andere groepen lopen ook gevaar in Jemen. Bijvoorbeeld afvalligen, atheïsten of burgers met kritiek op de regering. Vrouwen in Houthi gebied worden sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid, omdat ze niet zonder mannelijk familielid mogen reizen.
Wapenakkoord en spanningen
Sinds april 2022 is er sprake van een wapenakkoord tussen de internationaal erkende regering en de Houthi’s. Hoewel dit het willekeurig geweld heeft doen afnemen, zijn er nog steeds gevechten in grensregio's. Daarnaast zorgen de aanvallen van de Houthi’s op de Rode Zee voor extra druk op het conflict en zijn er Israëlische luchtaanvallen op Houthi-doelen.
De stabiliteit staat verder onder druk doordat de afscheidingsbeweging Southern Transition Council (STC) oproept tot een onafhankelijke zuidelijke staat. Ook is er een recente toename van aanslagen door Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland.
Extreme honger in Jemen
De oorlog in Jemen heeft gezorgd voor één van de grootste humanitaire crises ter wereld. Volgens de VN zijn 227.000 mensen door honger of het gebrek aan gezondheidszorg om het leven gekomen. Gewapende partijen hebben herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op voedsel- en waterinfrastructuur en noodhulp tegengehouden.
Volgens UNICEF hebben delen van Jemen een kritiek niveau van ondervoeding bereikt. Ook zijn er uitbraken van infectieziekten door het gebrek aan schoon drinkwater. Wij vinden dan ook dat niemand zomaar mag worden teruggestuurd naar Jemen.
Mijn lieve, gevoelige zoon probeerde zijn tranen tegen te houden en wist zich even geen raad met zijn gevoelens.
Het verhaal van Muhamad
'Jalal, mijn oudste zoon, kwam als eerste naar buiten en rende naar me toe: "Baba!" Tijdens onze omhelzing hoorde ik hem zachtjes snikken. Mijn lieve, gevoelige zoon probeerde zijn tranen tegen te houden en wist zich even geen raad met zijn gevoelens. “Ga je moeder maar helpen met de koffers”, fluisterde ik in zijn oor.'
Cijfers over vluchtelingen uit Jemen
- Wereldwijd zijn 4,6 miljoen Jemenieten ontheemd en op de vlucht. Dat is 14 procent van de bevolking. (Bron: UNHCR)
- In 2023 vragen 2.809 Jemenieten asiel aan in Nederland, in 2022 waren dit er 2.813 (bron: IND Asylum Trends)
- Op 1 januari 2024 wonen er 3.777 mensen met een Jemenitische achtergrond in Nederland. (bron: CBS)