placeholder

Gezinshereniging

Vluchtelingen moeten soms de hartverscheurende keuze maken om gezinsleden tijdelijk achter te laten. Deze dierbaren kunnen later veilig nareizen dankzij het recht op gezinshereniging. Maar hoe werkt dat precies? 

Wat is gezinshereniging?

Iedereen heeft recht op een gezinsleven. Dit is vastgelegd in internationale verdragen. Maar door oorlog of een vlucht kunnen gezinnen uit elkaar worden gerukt. Krijgt een vluchteling bescherming in Nederland? Dan kan hij of zij de partner en kinderen op een veilige manier laten overkomen. Zo wordt het gezin herenigd.

placeholder

Nieuwe wet betekent nóg langere wachttijden voor asielzoekers: onze drie bezwaren

De IND krijgt meer tijd om asiel- en nareisaanvragen te behandelen. Dat is het doel van de nieuwe asielwetten van minister Faber. In de praktijk betekent dit méér papierwerk, méér dossiers en nóg langere wachttijden voor vluchtelingen die in aanmerking komen voor gezinshereniging. 

...

Onder de loep: hoe werkt gezinshereniging voor vluchtelingen?

Welke regels zitten verbonden aan gezinshereniging? Waarom laten mensen soms noodgedwongen hun gezin achter? In deze aflevering van Onder de Loep zoeken we het uit.

Belangrijke cijfers

placeholder
0,4

gezinsleden per vluchteling

Per vluchteling volgen er gemiddeld 0,4 gezinsleden. (Bron: CBS)

placeholder

nareizigers

In 2022 kwamen er 10.925 mensen op basis van gezinshereniging naar Nederland. (Bron: CBS)

placeholder

van de nareizigers waren nog kind

Van die 10.925 mensen, waren er 5.655 minderjarig. Dat is dus iets meer dan de helft. (Bron: CBS)

Ons standpunt over gezinshereniging

Vluchtelingengezinnen moeten zo snel mogelijk worden herenigd. Ook voor integratie is dit belangrijk. Als gezinnen veilig zijn en de kinderen weer naar school kunnen, kunnen ouders ook met inburgering en werk aan de slag.

Ons volledige standpunt
placeholder

Montaser is herenigd met zijn gezin uit Gaza

Montaser zat in de noodopvang in Amsterdam terwijl zijn vrouw en twee kinderen in Gaza verbleven en halsoverkop moesten vluchten naar het zuiden van Gaza. Dagelijks vielen er bommen in het gebied en was Montaser in afwachting van een beslissing van de IND of zijn gezin naar Nederland mocht komen. Een ontzettend stressvolle situatie waar geen tijd te verliezen was. 

...

Vragen over gezinshereniging en nareizen

De vlucht naar Europa is vaak gevaarlijk. Denk aan de overvolle, slechte bootjes op de Middellandse Zee. Mensensmokkelaars vragen veel geld en de eindbestemming is vaak onzeker. Daarom willen veel ouders hun kinderen deze levensgevaarlijke reis besparen. Meestal reist één ouder – vaak de vader – vooruit. Hij hoopt veilig in Europa aan te komen en regelt daarna dat zijn vrouw en kinderen kunnen volgen.

Onze steun bij gezinshereniging

De gezinsherenigingsprocedure kan jaren duren. Vluchtelingen krijgen hierbij geen hulp van een advocaat. Gelukkig staan onze vrijwilligers klaar om te helpen.

Onze thema's

placeholder

Wonen

placeholder

Werken

placeholder

Migratiedeals

placeholder

Opvang asielzoekers