Tweede Kamer stemt in met strenge asielwetten: dít is hoe het vluchtelingen raakt

Nieuws, 3 juli 2025
Leestijd, 3 min.
Ongelooflijk, maar waar: de strenge asielwetten van minister Faber zijn door de Tweede Kamer. Schadelijk voor de hele samenleving, maar in de eerste plaats voor vluchtelingen. We roepen de Eerste Kamer op om tegen deze wetten te stemmen.
placeholder

Asielnoodmaatregelenwet trekt gezinnen uit elkaar

Een van de strenge asielwetten die is aangenomen, is de asielnoodmaatregelenwet. Die sluit bepaalde groepen uit van gezinshereniging. Onder andere ongehuwde partners.  

Dus stel je voor: je bent gevlucht omdat je lhtqi’er bent en dat is in jouw land van herkomst verboden. Trouwen? Dat was pijnlijk genoeg nooit een optie voor jullie. En dan mag je ongehuwde partner nu dus ook niet meer nareizen naar Nederland. Een veilige, gelukkige toekomst is ineens heel ver weg.  

placeholder

Ook kinderen de dupe

Nog een voorbeeld: pleegkinderen en meerjarige (afhankelijke) kinderen. Ook die komen niet meer in aanmerking voor gezinshereniging. Dus het kind waar jij je hele leven voor hebt gezorgd? Die telt ineens niet meer mee als volwaardig lid van jouw gezin. En je meerderjarige dochter die onderdrukt wordt door de Taliban? Ook daar mag je je niet meer mee herenigen. 

Tweestatusstelsel maakt het nóg moeilijker

Het tweestatusstelsel is de andere wet die door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze wet maakt gezinshereniging nog eens éxtra moeilijk.

Dat zit zo: nu krijgen alle vluchtelingen dezelfde verblijfsvergunning met dezelfde rechten, zoals het recht op gezinshereniging. Met een tweestatusstelsel is dat niet meer zo. Vlucht je voor oorlog? Dan moet je aan hele strenge, haast onmogelijke eisen voldoen om voor gezinshereniging in aanmerking te komen: 

  • Eerst twee jaar wachten voordat je überhaupt een aanvraag mag doen  
  • Geschikte woonruimte regelen voor het hele gezin  
  • Voldoende (duurzaam) inkomen hebben 

Door deze eisen worden gezinnen jarenlang gescheiden van elkaar. En ondertussen geldt voor de achtergebleven gezinsleden dat zij in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden leven. Kun je je voorstellen wat een stress of misschien zelfs depressieve klachten dat oplevert voor een vluchteling hier?!

placeholder

Perspectief afpakken

Een andere ingrijpende regel uit de asielnoodmaatregelenwet is dat vluchtelingen na vijf jaar geen vaste verblijfsvergunning meer krijgen. In plaats daarvan moeten zij elke drie jaar opnieuw verlengen. De IND kan een vergunning ook tussentijds intrekken als een land weer veilig wordt geacht.  

placeholder

Dus iemand die gevlucht is voor oorlog en alles noodgedwongen moest achterlaten? Die kan hier niet opnieuw beginnen en een toekomst opbouwen - niet écht. Want de angst dat je op een dag terug moet, blijft.  

Alsof een nieuw leven opbouwen al niet moeilijk genoeg is.

Eerste Kamer: stop deze plannen!

De asielnoodmaatregelwet en het tweestatusstelsel hebben niet alleen grote impact op vluchtelingen, maar ook op de hele samenleving. Het zorgt voor nóg meer chaos en extra druk op de rechtbanken en de IND. Procedures duren daardoor nog langer - en de wachttijden zijn al lang. Mensen moeten dan ook langer in de (nood)opvang verblijven. Dat is schrijnend én duur.  

Vluchtelingen aanwijzen als zondebok is oneerlijk en lost niks op. Alleen de Eerste Kamer kan deze asielwetten nog stoppen. Wij roepen de Eerste Kamer dan ook dringend op zorgvuldig naar de impact van deze wetten te kijken en hier niet mee in te stemmen.